Από την τηλεθέαση του Open έως τις αιχμές Μικρούτσικου για την πίτα του Κουσουλού – Ποιος «πουλάει» και ποιος «αγοράζει» τη δολοφονία;
Η υπόθεση της Μουρτζούκου έχει μετατραπεί σε καθημερινό τηλεοπτικό σίριαλ, με την παρουσία της να κατακλύζει πρωινές, μεσημεριανές και βραδινές εκπομπές, σε όλα σχεδόν τα κανάλια. Οι εξελίξεις γύρω από την κατά συρροή φερόμενη ως δολοφόνο τροφοδοτούν όχι μόνο τη θεματολογία των εκπομπών, αλλά και το τηλεοπτικό status πολλών δημοσιογράφων και παρουσιαστών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε άρθρο του στη Live Sport ο Νίκος Ασημακόπουλος.
Η Μουρτζούκου «ανεβάζει» Open και Κουσουλό
Ο Πέτρος Κουσουλός, κεντρικός παρουσιαστής του Open, φαίνεται πως έχει χτίσει ένα ολόκληρο τηλεοπτικό αφήγημα γύρω από την υπόθεση, καταγράφοντας σταθερά αυξημένα νούμερα τηλεθέασης, που ενίσχυσαν σημαντικά τη θέση του στο κανάλι.
«Ο Κουσουλός εκτόξευσε τη δημοφιλία του, ασχολούμενος σε καθημερινή βάση με το ίδιο θέμα σχεδόν εμμονικά, ανεβάζοντας εντυπωσιακά και τον μέσο όρο τηλεθέασης του μικρομεσαίου Open, που έτριβε τα χέρια του με το αναπάντεχο δώρο», γράφει ο Ασημακόπουλος, αποτυπώνοντας με σαφήνεια το μέγεθος της τηλεοπτικής αξιοποίησης της υπόθεσης.
Η βασιλόπιτα του Κουσουλού στη Μουρτζούκου και οι τηλεοπτικές αιχμές
Η κορύφωση του τηλεοπτικού κυνισμού αποτυπώθηκε συμβολικά την Πρωτοχρονιά, όταν – σύμφωνα με πληροφορίες – ο Πέτρος Κουσουλός έκοψε κομμάτι της πίτας του Open στη Μουρτζούκου, το πρόσωπο που αποτέλεσε τον πυρήνα του ρεπορτάζ του επί μήνες.
Η πράξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και εσωτηλεοπτικές κόντρες, με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Ανδρέα Μικρούτσικου στην εκπομπή της Φαίης Σκορδά στον ΑΝΤ1:
«Είναι καθολικά ανεπίτρεπτο μία γυναίκα η οποία αυτή τη στιγμή ενοχοποιείται εντός και εκτός εισαγωγικών για τον θάνατο πέντε παιδιών, να τη βάζει στην οικογενειακή πίτα. Ότι είναι “μόνιμη” συνεργάτιδα του Πέτρου με την έννοια του θέματος, το ξέρουμε», είπε με αιχμές.
Η φράση αυτή άνοιξε μέτωπο μεταξύ τηλεοπτικών παραγωγών, ενώ αποκαλύπτει τα λεπτά όρια ανάμεσα στην ενημέρωση και στην τηλεοπτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης τραγωδίας.
Καριέρες πάνω σε τραγωδίες – Όταν το έγκλημα γίνεται περιεχόμενο
Το φαινόμενο της τηλεοπτικής υπερκατανάλωσης υποθέσεων σοκ δεν είναι νέο, όμως στην περίπτωση της Μουρτζούκου φαίνεται να έφτασε σε ακραία όρια. Το κοινό δείχνει διχασμένο: άλλοι παρακολουθούν με καθηλωμένο ενδιαφέρον, ενώ άλλοι καταγγέλλουν τη διαρκή «τηλεοπτικοποίηση» της ανθρώπινης απώλειας.
Οι υποσχέσεις των δικηγόρων για νέες «εκπλήξεις», σε συνδυασμό με το συνεχές rotation προσώπων που κάνουν δηλώσεις και σχολιάζουν, δημιουργούν ένα τοξικό περιβάλλον «συναισθηματικής κατανάλωσης», με φόντο την υπόθεση που ξεκίνησε ως δικαστικό ρεπορτάζ και κατέληξε σε εργαλείο καριέρας και τηλεθέασης.