Παρέμβαση «βόμβα» από Αρειο Πάγο για τον Απόστολο Λύτρα

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Share

Με διαδικασίες «εξπρές» στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τον δικηγόρο Απόστολο Λύτρα ο Άρειος Πάγος, επιχειρώντας να προλάβει τυχόν νέα κακοποιητική συμπεριφορά του προς τη σύζυγό του Σοφία Πολυζωγοπούλου.

Τρεις ημέρες μετά την αποκάλυψη ότι ο γνωστός ποινικολόγος ξυλοκόπησε άγρια τη σύζυγό του και μητέρα του παιδιού του, ο Άρειος Πάγος παρενέβη ξανά χθες στην υπόθεση. Με παραγγελία της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Αδειλίνη ζήτησε χθες από τη 18η τακτική ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση να «τρέξει» κατά απόλυτη προτεραιότητα τη σχετική δικογραφία, ώστε ο ποινικολόγος να καθίσει άμεσα στο σκαμνί και να δικαστεί για το κακούργημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης σε βάρος της 37χρονης δικηγόρου.

Οπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, πίσω από την παραγγελία της κυρία Αδειλίνη για ταχεία διεξαγωγή της ανάκρισης, αλλά και για την εισαγωγή της υπόθεσης Λύτρα στο ακροατήριο προς εκδίκαση κατ’ απόλυτη προτεραιότητα «κρύβεται» η εκτίμηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου ότι η Σοφία Πολυζωγοπούλου εξακολουθεί να κινδυνεύει από τον σύζυγό της, για τον οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα σηκώσει ξανά χέρι πάνω της. Η παρέμβαση αυτή του Αρείου Πάγου για την υπόθεση Λύτρα ήταν η δεύτερη κατά σειρά μέσα σε δύο μέρες. Είχε προηγηθεί η παραγγελία της κυρίας Αδειλίνη αλλά και της προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου Ιωάννας Κλάππα για πειθαρχικό έλεγχο σε βάρος της ανακρίτριας και του εισαγγελέα Γνωμοδοτήσεων, επειδή με κοινή απόφασή τους άφησαν μετά την απολογία του ελεύθερο τον Απόστολο Λύτρα με περιοριστικούς όρους.

Διαβάστε επίσης: «Ρόκι» ποινικολόγος: Θρίλερ τη νύχτα με σκάλες, ξυλοδαρμένη σύζυγο και κουμπί πανικού
Ομως, η τελευταία αυτή κίνηση της ηγεσίας του Αρείου Πάγου δέχθηκε… φίλια πυρά. «Η ουσιαστική κρίση δικαστών και εισαγγελέων δεν υπόκειται σε πειθαρχικό έλεγχο, αλλά μόνο στους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), σημειώνοντας με νόημα πως η ανακρίτρια και η εισαγγελέας που άφησαν ελεύθερο μετά την απολογία του τον δικηγόρο «είναι οι μόνοι που έχουν πρόσβαση και γνωρίζουν το αποδεικτικό υλικό και οι μόνοι που μπορούν να κρίνουν τα κατάλληλα μέτρα δικονομικού καταναγκασμού σε βάρος του κατηγορουμένου».

Μάλιστα, η ΕνΔΕ αναφέρεται και στην τελευταία τροποποίηση των Ποινικών Κωδίκων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδη, επισημαίνοντας πως πλέον «διεξάγεται στη δημόσια σφαίρα μια προσπάθεια ταύτισης της ορθής απονομής δικαιοσύνης με την αυστηροποίηση». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η οποία, αφού σημείωσε ότι η παραγγελία για διενέργεια πειθαρχικής έρευνας από τον Αρειο Πάγο «ουδόλως ισοδυναμεί με πειθαρχική δίωξη» των δικαστών, έστρεψε τα «πυρά» της προς τα ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας πως κάποιοι δημοσιογράφοι επικαλούμενοι το κοινό περί δικαίου αίσθημα επιχειρούν να ποδηγετήσουν τη Δικαιοσύνη.

Μάλιστα, η Ενωση Εισαγγελέων ξεκαθαρίζει πως, όταν πρόκειται για κακουργηματικές πράξεις, όπως η περίπτωση της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, «προσωρινή κράτηση επιβάλλεται αν δεν επαρκούν οι περιοριστικοί όροι του άρθρου 282 ΚΠΔ και εφόσον διαπιστωθεί ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή, τέλος, κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανόν, όπως προκύπτει από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης του ή από προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες του για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα».

Αντίθετα, σε πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας Δημήτρης Βερβεσός. «Η πειθαρχική διαδικασία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη δικαιοδοτική κρίση των δικαστών, η οποία ελέγχεται μέσω των προβλεπόμενων ενδίκων μέσων και πειθαρχικά σε περιπτώσεις αξιόποινης ή αντιδεοντολογικής συμπεριφοράς» ανέφερε σε δήλωσή του, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως η ηγεσία του Αρείου Πάγου αρέσκεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, κάτι που «έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν, όπως στις περιπτώσεις του κινήματος της πετσέτας, των συμβασιούχων, στο έγκλημα των Τεμπών, στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, στην υπόθεση βιασμού ανηλίκου από τον καθ’ ομολογία δολοφόνο της 11χρονης».

Share