Εξώδικο από την οικογένεια της Γκρέυ για την ταινία για τον Καζαντζίδη

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ ΣΤΑ SOCIAL

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

Share

Από τον Νίκο Νικόλιζα

Αρχισαν τα όργανα για την πολυαναμενόμενη ταινία με θέμα τη ζωή του μεγάλου Ελληνα λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη. Με τον τίτλο «Υπάρχω», που παραπέμπει τόσο στο ομώνυμο τραγούδι που άφησε εποχή ερμηνευμένο από τον ίδιο τον λαϊκό βάρδο όσο και στο περιβόητο βιβλίο «Υπάρχω» του Βασίλη Βασιλικού, που εκδόθηκε το 2000 από τις εκδόσεις Λιβάνη και είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων καθώς και έντονη δικαστική διαμάχη για όσα περιελάμβανε στις σελίδες του, η μεταφορά της ζωής του κορυφαίου τραγουδιστή δεν φαίνεται να είναι μία εύκολη υπόθεση.

Το εξώδικο που εστάλη από την οικογένεια της μεγάλης Ελληνίδας τραγουδίστριας Καίτης Γκρέυ στην κινηματογραφική εταιρία παραγωγής που έχει όλη την επιμέλεια, με σκοπό να προφυλαχθούν η ιστορία, η τιμή και η υπόληψή της, κάνει σαφές σε όλους ότι η οικογένειά της δεν προτίθεται να κάνει ούτε βήμα πίσω σε όσα αφορούν την ίδια και τη μυθική ιστορία της, ενώ η ίδια η θρυλική τραγουδίστρια διανύει ήδη το 101ο έτος της ηλικίας της με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η πολυαναμενόμενη ταινία με την υπογραφή του σπουδαίου σκηνοθέτη Γιώργου Τσεμπερόπουλου άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά πριν από μερικούς μήνες, όταν το καστ της ταινίας ολοκληρώθηκε και με τη σύμφωνη γνώμη του γνωστού τραγουδιστή Χρήστου Μάστορα, που θα υποδυθεί τον λαϊκό βάρδο.

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη, το «Υπάρχω» αποτελεί τη «συγκινητική ιστορία ενός παιδιού μιας οικογένειας προσφύγων του Πόντου που κατάφερε να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει χάρη στο τεράστιο ταλέντο του και κόντρα σε κάθε κοινωνική και προσωπική δυσκολία. Μουσική, έρωτες, οικογένεια, φίλοι, ψάρεμα, δημιουργία, μπράβοι της νύχτας, φανατικοί θαυμαστές, μεγάλες διαμάχες δημιουργούν το ψηφιδωτό της ζωής του. Μία ταινία αφιέρωμα σε έναν μεγάλο τραγουδιστή, που η φωνή του “μίλησε” στις καρδιές όλων των Ελλήνων ανά τον κόσμο, τον Στέλιο Καζαντζίδη – για όσους τον αγάπησαν και όσους θέλουν να τον γνωρίσουν».

Μάλιστα, ο ίδιος ο σκηνοθέτης, μιλώντας στα ΜΜΕ, ανέφερε: «Σε αυτήν την ταινία θα προσπαθήσω να αγγίξω την ψυχή του ανθρώπου που με τα τραγούδια του μίλησε σε εκατομμύρια άλλες. Με τη δύναμη και τη μαγεία της φωνής του άνοιξαν όλες οι πόρτες για τον ίδιο και για τους γύρω του. Ομως η οικογένεια, οι έρωτες, οι διεκδικήσεις, η τεράστια απήχησή του δεν άφηναν περιθώρια ευτυχίας για τον ίδιο. Στην ταινία βλέπουμε να γεννιούνται μερικά τραγούδια-ορόσημα για τους Ελληνες, που ακόμα τα τραγουδάμε και τα χορεύουμε στις παρέες και στα γλέντια μας. Παράλληλα βλέπουμε τη χώρα να αναπτύσσεται και να μεταλλάσσεται, τον κόσμο να περνάει από τη φτώχεια σε μια καινούργια εποχή που ξεφεύγει χωρίς μέτρο, προσφέροντας μια ματιά στις αρχές της σημερινής μας εξέλιξης.

Κινηματογραφικά η ταινία είναι κυρίως πάνω στους χαρακτήρες και στην αλήθεια τους. Καθώς περνούν τα χρόνια, τα ντεκόρ και τα ρούχα αλλάζουν ραγδαία και χωρίς να τα περιγράφουμε, τα αισθανόμαστε να γεμίζουν αντικείμενα, νέα υλικά και χρώματα. Θα μπούμε σε χώρους και καταστάσεις που όλοι έχουμε δει στις κλασικές ασπρόμαυρες ταινίες και θα κινηματογραφήσουμε με όλα τα μέσα του σήμερα τα παρασκήνια της γένεσης των πρώτων μεγάλων τραγουδιστών του ελληνικού σταρ σίστεμ. Η μεγάλη πρόκληση του εγχειρήματος, βέβαια, είναι να αγαπηθεί ξανά ο Στέλιος Καζαντζίδης σαν ήρωας της συγκεκριμένης ταινίας».

Πόσο, όμως, κοντά στην πραγματική ιστορία του μεγάλου λαϊκού βάρδου Στέλιου Καζαντζίδη θα βρίσκεται η ταινία, καθώς το βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού (που ο ίδιος ο Καζαντζίδης είχε ζητήσει να αποσυρθεί) δεν έχει καμιά σχέση με όσα η ίδια η Καίτη Γκρέυ είχε αποτυπώσει στα δύο αυτοβιογραφικά βιβλία της «Αυτή είναι η ζωή μου» από τις εκδόσεις οδός Πανός το 1983 και «Ετσι όπως τα έζησα» από τις εκδόσεις Αγκυρα το 2005; Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι το γεγονός των αναφορών που η ίδια η θρυλική τραγουδίστρια έκανε στον Στέλιο Καζαντζίδη μέχρι και πριν από μερικούς μήνες μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για εκείνον, αλλά και τον μοναδικό έρωτα που έζησε στο πλευρό του, χωρίς να τον θίξει στο παρελθόν ούτε μια φορά. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στους τοίχους του σπιτιού της η θρυλική τραγουδίστρια έχει κρεμασμένες φωτογραφίες του λαϊκού βάρδου.

Ωστόσο είναι ακόμα νωπές οι μνήμες της εποχής που ένα βιβλίο με τον τίτλο «Υπάρχω», που είχε γράψει ο Βασίλης Βασιλικός και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Λιβάνη το 2000, με τον Στέλιο Καζαντζίδη να είναι εν ζωή και να διανύει τους τελευταίους μήνες της ζωής του, είχε αναταράξει για τα καλά όλη την Ελλάδα. Οι υποτιμητικές αναφορές που είχαν γίνει μέσα στο βιβλίο για το πρόσωπο της πρώην αρραβωνιαστικιάς του Καίτης Γκρέυ είχαν προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ της μεγάλης Ελληνίδας τραγουδίστριας και πρώην αρραβωνιαστικιάς του και του Στέλιου Καζαντζίδη, ο οποίος μάλιστα τότε είχε υποχρεωθεί να προσφύγει και εκείνος στη Δικαιοσύνη με σκοπό να αποσυρθεί το βιβλίο του Βασιλικού, που έθιγε την πρώην αγαπημένη του.

Τώρα, ο εγγονός της θρυλικής τραγουδίστριας και νόμιμος δικαστικός συμπαραστάτης Κώστας Ηλιάδης, έχοντας πλήρη επίγνωση του πόσο μεγάλη ιστορία έχει η πολυαγαπημένη του γιαγιά και έχοντας στο πλευρό του συγγενείς και φίλους, μέσω του δικηγόρου τους Οθωνα Παπαδόπουλου απέστειλε εξώδικο στην κινηματογραφική εταιρία παραγωγής, μέσα στο οποίο αναφέρει: «Σύμφωνα με πληροφόρηση την οποία έλαβα από δημοσιεύματα του Τύπου, η εταιρία σας έχει ανακοινώσει την παραγωγή κινηματογραφικής ταινίας με αντικείμενο τη μεταφορά, στη μεγάλη οθόνη, της βιογραφίας του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, αντικείμενο της συγκεκριμένης κινηματογραφικής ταινίας θα είναι “η οικογένεια, οι έρωτες, οι διεκδικήσεις και η μεγάλη καριέρα του αείμνηστου καλλιτέχνη”.

Σε σχέση με δημοσιεύματα και αναφορές που έχουν υπάρξει στο παρελθόν αναφορικά με την προσωπική σχέση που διατηρούσε ο μεγάλος ερμηνευτής με την -νόμιμα εκπροσωπούμενη από εμένα και γιαγιά μου- Καίτη Γκρέυ, σας καθιστώ γνωστό και σας ζητώ να λάβετε υπόψη σας ότι κατά τον χρόνο της κυκλοφορίας από τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη του βιβλίου του Βασίλη Βασιλικού με τίτλο “Υπάρχω”, το οποίο αποτελούσε μια βιογραφία του μεγάλου Ελληνα τραγουδιστή βασιζόμενη -υποτίθεται- σε εκμυστηρεύσεις του ιδίου προς τον συγγραφέα, είχε προκληθεί έντονη δικαστική διαμάχη και η κυρία Γκρέυ είχε στραφεί τόσο στα αστικά όσο και στα ποινικά δικαστήρια, επικαλούμενη ότι ο τρόπος με τον οποίο περιγραφόταν στο ως άνω βιβλίο η προσωπική της σχέση με τον Καζαντζίδη την έθιγε ως γυναίκα και καλλιτέχνιδα και περιελάμβανε περιγραφές που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα, της οποίας γινόταν συνειδητή παραποίηση, αναφέροντας χαρακτηριστικά “είναι ψευδέστατα και ελεεινά όσα λέει για εμένα”.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται ψευδέστατα, κακόβουλα και συκοφαντικά ότι η Καίτη Γκρέυ, στο πλαίσιο της προσωπικής σχέσης που διατηρούσε μαζί του, και κατά το χρονικό διάστημα που ήταν αρραβωνιασμένοι, είχε προκαλέσει πολλά προβλήματα στον Στέλιο Καζαντζίδη, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική του ζωή. Επιπλέον, σας υπενθυμίζεται ότι εναντίον του συγγραφέα του συγκεκριμένου βιβλίου και του εκδοτικού οίκου που ήταν υπεύθυνος για την κυκλοφορία του είχε κινηθεί δικαστικά και ο ίδιος ο εμβληματικός τραγουδιστής ζητώντας την τροποποίηση των χωρίων που αφορούσαν τη σχέση του με την Καίτη Γκρέυ, αμφισβητώντας ευθέως και με τον πλέον επίσημο τρόπο την ουσιαστική βασιμότητα και την ειλικρίνεια των σχετικών αναφορών.

Με όλα τα ανωτέρω δεδομένα σάς εφιστώ την προσοχή σχετικά με τη μεταφορά στο κινηματογραφικό σας έργο των περιγραφών που αφορούν τη σχέση του κεντρικού ήρωα με την Καίτη Γκρέυ, δεδομένου ότι η μεταφορά αυτή θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, να μη θίγει την τιμή, την υπόληψη, την αξιοπρέπεια και την υστεροφημία των εμπλεκόμενων προσώπων και να μη μεταφέρει γεγονότα και διηγήσεις που έχουν διαψευστεί από τον ίδιο τον Στέλιο Καζαντζίδη.

Για τους λόγους αυτούς, ζητώ:

1) Να αποφύγετε, κατά την κινηματογραφική μεταφορά της βιογραφίας του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή Στέλιου Καζαντζίδη, κάθε αναφορά που θα θίγει την τιμή και την υπόληψη της νομίμως εκπροσωπούμενης από εμένα μεγάλης λαϊκής τραγουδίστριας Καίτης Γκρέυ.

2) Να μη συμπεριληφθούν στο κινηματογραφικό σας έργο κακόβουλες συκοφαντίες που έχουν διαψευστεί ευθέως και ανεπιφύλακτα από τον ίδιο τον Στέλιο Καζαντζίδη.

3) Να μην προβείτε στην παραμικρή προσβολή της προσωπικότητας, της καλλιτεχνικής προσφοράς και της ιδιωτικότητας της ατομικής ζωής της Καίτης Γκρέυ. Σε διαφορετική περίπτωση, σας καθιστώ γνωστό ότι προτίθεμαι να προβώ σε όλες τις ενέργειες που ρητά προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία».

Με το παραπάνω εξώδικο ο εγγονός της Κώστας Ηλιάδης, στον οποίο η Καίτη Γκρέυ έχει ιδιαίτερη αδυναμία, θέλει να προλάβει οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα της γιαγιάς του η οποία δεν θα συνάδει ούτε με την ιστορία της ούτε με την τιμή και την υπόληψή της, κάτι που η ίδια η θρυλική τραγουδίστρια υπερασπιζόταν όλα αυτά τα χρόνια και προφύλασσε διακαώς!

Share